eline den hond fotografie fashion shoot medoune designer

Eindelijk is het dan zover dat ik dit project kan delen! In september fotografeerde ik Medoune’s creaties al tijdens de spectaculaire modeshow in de Heuvelgalerie in Eindhoven. Niet lang daarna mocht ik een aantal van de modellen wederom voor mijn camera treffen, ditmaal voor een fashion shoot.

De ideale locatie voor een outdoor fashion shoot

Een toffe locatie met graffiti is wat Medoune voor ogen had om zijn kleurrijke creaties in beeld te brengen. Zelf gebruik ik enkel natuurlijk licht, dus een buitenlocatie had de voorkeur. De keuze voor de ideale plek hiervoor was al snel gemaakt: de Berenkuil in Eindhoven. Met alle verschillende kunstwerken op de muren bleek dit de ideale locatie voor deze fashion shoot. Voor ieder model en iedere outfit konden we kiezen uit tal van achtergronden, de één nog gaver dan de andere. Het voordeel van zo’n gevarieerde locatie is ook dat je verschillende foto’s kunt maken op één en dezelfde plek.

Het juiste licht

Na de eerste voorbereidingen en haar en make-up vertrokken we met het team richting de Berenkuil in hartje Eindhoven. De weergoden bleken ons eind september zeer gunstig gestemd, want er was een warm zonnetje met af en toe wat bewolking. Volle zon fotografeert niet zo prettig omdat het vaak harde schaduwen creëert en je onderwerp met de ogen gaat knijpen tegen het zonlicht. Lichte bewolking zorgt daarentegen voor een soort natuurlijke softbox: het licht wordt mooi zacht en diffuus. Wanneer zon en wolken elkaar afwisselen – zoals op deze dag het geval was – is het een kwestie van zoeken naar de juiste plaats om te fotograferen. Omdat de Berenkuil bestaat uit een heleboel tunnels die samenkomen in een groot rond middenstuk konden we steeds zo draaien dat we optimaal gebruik konden maken van het licht. De tunnels konden we goed benutten om wat extra contrast te krijgen.

eline den hond fotografie fashion shoot medoune behind the scenes makeup

Na de finishing touch voor de make-up konden we op zoek naar het juiste licht om te beginnen met de fotoshoot. Deze foto’s zijn gemaakt in de volle zon, wat goed te zien is aan de harde schaduwen.

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model tunnel

Door Bradley vlak voor de ingang van een donkere tunnel te plaatsen wordt een contrast gecreëerd met de achtergrond. Het invallende licht aan het einde van de tunnel zorgt voor nog meer diepte.

 

Poseren voor een fashion shoot

Bij een fashion shoot is het belangrijk dat de getoonde kleding en/of accessoires zo duidelijk mogelijk in beeld zijn. Over de poses moet dus goed worden nagedacht. Wat betreft het werken met modellen – of dat nu voor een fashion shoot is of voor een ander soort fotoshoot – probeer ik er altijd voor te zorgen dat iedereen zo ontspannen mogelijk voor de camera staat. Het gemakkelijkst is om eerst even een praatje te maken en op het gemak de juiste instellingen te vinden. Ik vertel er altijd bij dat ik eerst wat testfoto’s maak, zodat er niet meteen een druk is om meteen “aan” te moeten staan of te moeten presteren. Grappig genoeg eindigen veel van deze eerste foto’s in de uiteindelijke selectie, juist omdat ze meer ontspannen en ongedwongen zijn. Medeshooter Wim en ik gingen ieder op pad met een aantal modellen om ze bij de verschillende achtergronden te fotograferen. Medoune en zijn manager Jeremy zorgden ervoor dat de kleding optimaal werd gepresenteerd.

eline den hond fotografie fashion shoot medoune behind the scenes poses

Medoune weet als geen ander hoe hij zijn ontwerpen in beeld wil brengen en schonk hier dan ook de nodige aandacht aan.

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

Eén van de eerste testfoto’s van Enrico. Hier liet ik hem rustig op de camera af lopen. Ook beweging of je modellen iets te doen geven is een goede manier om iemand ontspannen op de foto te zetten.

 

 

De nabewerking

Voor de nabewerking van fashionfoto’s is nog iets anders van groot belang: kleur. De kleuren moeten overeenkomen met de realiteit. Helemaal losgaan met allerlei creatieve filters is dus niet handig om de kleding goed weer te geven. Zelf begin ik altijd met bewerken in Adobe Lightroom. Hier stel ik de witbalans bij en corrigeer licht en contrast. Vervolgens ga ik naar Photoshop voor het verwijderen van storende elementen in de foto of vlekjes op de huid van de modellen.

Op de foto hieronder zie je een foto voor en na bewerking. Hard zonlicht kan ervoor zorgen dat de details in de lichtere delen van je foto wegvallen. Ik heb daarom de foto iets onderbelicht om niet te veel details te verliezen in de achtergrond. Ik heb de foto in Lightroom heel licht gekanteld en iets bijgesneden. Vervolgens heb ik het gedeelte waar model Claudia staat lichter gemaakt in de nabewerking in Lightroom. In Photoshop heb ik het storende bord rechts bovenin weggehaald en voilá! Door de instellingen in Lightroom op te slaan als preset zijn ze gemakkelijk toe te passen op andere foto’s en hoef je ze alleen nog maar hier en daar wat bij te stellen.

Een impressie van de rest van de shoot

Genoeg gepraat over het fotograferen en bewerken. We hebben ons tijdens deze middag enorm uitgeleefd, met veel foto’s als resultaat. Hieronder volgt een impressie van de fotoshoot.

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

* De hond hebben we eventjes mogen lenen van een willekeurige voorbijganger. 🙂

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

eline den hond fotografie fashion shoot medoune model

Meet the team

Dit resultaat was er natuurlijk niet geweest zonder de bijdrage van het gehele team. De ontwerpen zijn afkomstig van de talentvolle Gambiaanse ontwerper Medoune. Hij en zijn manager Jeremy Hamers zijn volledig betrokken geweest bij de shoot. Make-up bijwerken, modellen ondersteunen om tot de juiste pose te komen; er is werkelijk niets dat hen ontgaat. Medoune’s Afropean stijl kenmerkt zich door felle kleuren en mooie patronen. Momenteel is hij bezig met zijn nieuwe collectie ‘Afropean Motion’. Klik hier om zijn nieuwste werk te bekijken.

Ook onze modellen waren een feestje om mee te werken: Pieter Hordijk, Enrico Minne, Bradley Ryan en Claudia Vermeulen, enorm bedankt voor jullie enthousiasme en input. Tot slot nog speciale dank aan Wim Verbakel en Esmail Ba Gunid. Het was top om met jullie samen te werken!

eline den hond fotografie fashion shoot medoune designer models