elinedenhond-hello-2017

De eerste maand van het jaar is alweer voorbij gevlogen. En toch lijkt het nog als de dag van gisteren dat ik mijn baan opzegde om nu toch echt de volgende stap te nemen voor mezelf. Ergens vond ik dat doodeng, maar ook ontzettend bevrijdend. De start van het nieuwe jaar biedt de kans om te reflecteren, nieuwe doelen te stellen en nieuwe ideeën uit te werken. Hier zijn ze dan, mijn doelen voor 2017.

Volg je hart en doe wat je gelukkig maakt
Klinkt lekker cliché en oh zo simpel. Maar in de praktijk is het soms doodeng en lastig, voor mij wel althans. Fotografie is altijd al mijn passie geweest. Mensen vastleggen zoals ze zijn, puur en echt, ze laten zien hoe mooi ze zijn. Niets maakt mij gelukkiger dan mensen die tot tranen worden geroerd bij het zien van de foto’s die ik voor ze heb gemaakt. (Oké, oké, de schaterlach van mijn zoon, een avondje Netflix met mijn man, een heerlijke latte of een dagje sauna scoren ook heel hoog.) En toch heb ik die ene droom jarenlang uitgesteld. Tot het punt dat ik eigenlijk geen andere keuze meer had.

Ken je dat gevoel? Dat je heel graag iets wilt, maar altijd het juiste moment afwacht? Of jezelf wijsmaakt dat de omstandigheden eerst perfect moeten zijn voordat je ergens voor durft te gaan? Juist, ik ook! Noem het quarterlife crisis, noem het opgebrand zijn, of welke naam je er ook aan wilt geven. Ik was er klaar mee, dat uitstellen. Tijd om dat twijfelende stemmetje in mijn hoofd een halt toe te roepen en gewoon te beginnen. Dat heb ik dan ook gedaan. Ik zegde mijn baan in het onderwijs op en bouwde mijn eigen website. Inmiddels zijn de eerste boekingen voor 2017 binnen en kan ik zeggen dat dit echt de juiste keuze is geweest.

Betekent dit dat het nu niet eng meer is? Nee, het is af en toe nog steeds eng en spannend. Maar als ik terugkijk ben ik opgelucht en blij dat ik die stap eindelijk heb genomen. 2017 staat voor mij in het teken van het verder bouwen aan mijn droom. Méér fotoshoots, méér pure emotie en méér tranen van geluk bij tevreden klanten.

in-home loveshoot tilburg copyright eline den hond

Focussen op persoonlijkheid en echte connectie
In mijn werk heeft de afgelopen tijd echt een verschuiving plaatsgevonden. Een foto hoeft niet altijd technisch perfect te zijn om mooi te zijn. En een locatie kan nog zo prachtig zijn, als de mensen die je erin fotografeert niet zichzelf zijn voel je er weinig bij of zet het beeld je niet aan het denken. Daarmee is je foto dan ook niet meer dan een mooi plaatje. Ik wil mensen laten vergeten dat ze voor de camera staan. Ik wil ze foto’s geven waarmee ze de herinneringen die ze samen maken keer op keer weer kunnen herbeleven als ze hun foto’s bekijken. Foto’s waarop jouw karakter en uitstraling tot hun recht komen.

Eén van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat het helpt om elkaar al een beetje te leren kennen voor een fotoshoot. Door middel van een vragenlijst voor mijn klanten krijg ik alvast een beeld van wie ze zijn, wat ze leuk vinden en waar ze blij van worden. Buiten dat het een prima ijsbreker is (vooral voor mensen die het – net als ik – spannend vinden om nieuwe mensen te leren kennen) is het de ideale tool om een fotoshoot te kunnen plannen die echt bij je past en daarmee je persoonlijkheid naar buiten brengt. Ook het voeren van gesprekken via Facetime of Skype helpen om alvast wat awkwardness weg te halen voor een fotoshoot. Daar gaan we dit jaar dus gewoon mee verder.

Daarnaast ben ik gaan experimenteren met het stellen van de juiste vragen en het doen van kleine spelletjes of activiteiten tijdens een fotoshoot. En ik kan je zeggen: total game changer! Ik zit regelmatig foto’s te bewerken met een grote glimlach op mijn gezicht omdat de mensen op de foto ook hun echte lach laten zien. En dan bedoel ik niet de “kijk-in-de-camera-say-cheese-lach”. Maar de lach om je grappige peuter die je kietelt, de lach omdat je partner stiekem iets in je oor fluistert of gewoon omdat je helemaal dubbel ligt om iets grappigs. En dat smaakt naar meer!

Thuis meer persoonlijke foto’s maken
Als fotograaf heb je vast de meest prachtige foto’s van jezelf en je eigen gezin?

[ tsjirpende krekels ]

Heel gek, maar ik heb ontzettend veel foto’s van mijn zoontje, gemaakt met mijn mobiele telefoon. Ontzettend leuk en spontaan, maar een echte familieshoot hebben we zelf bijvoorbeeld nog nooit gedaan.

elinedenhond-zwangerschap-telefoon-vs-professioneel

De meeste foto’s van mijn zwangerschap zien eruit als de linker foto. Mooi hè, om die groei van je buik zo te kunnen volgen? Inderdaad, heel leuk, maar in de laatste weken van mijn zwangerschap kwam ik er achter dat ik verder geen enkele echt mooie foto had van mijn zwangerschap. Ik had alleen die selfies met mijn *ahum* geweldige badkamer als achtergrond. Met de self-timer heb ik er dan toch maar een stuk of twee gemaakt. En al ben ik daar zelf alsnog heel blij mee, mijn man staat er nergens op. Ik vond dat destijds niet zo erg, maar achteraf vind ik het toch vooral heel jammer dat ik deze foto’s niet heb. Vooral omdat je iets maar één keer voor het eerst kunt beleven en dat is bijzonder genoeg om vast te leggen.

Omdat ik de foto’s thuis zelf maak, sta ik er meestal ook niet op. Ik denk dat veel moeders het volgende herkennen: “Ik heb liever mooie foto’s van mijn kinderen. Zelf hoef ik er echt niet zo nodig op hoor. Ik ben echt niet fotogeniek.” En toch is het belangrijk dat je er zelf als ouder óók op staat. Ik vertel mensen die enkel foto’s van hun kinderen willen dan ook altijd dat ik het alleen doe als ze er zelf ook op staan. Waarom? Dat zal ik je uitleggen.

Een aantal jaren geleden heb ik afscheid moeten nemen van mijn vader. Ik mis hem elke dag nog enorm. Ik vind het zo fijn om mijn oude fotoboeken door te bladeren, op zoek naar hem in mijn jeugdfoto’s. Foto’s waar ons gezin op staat zoals het toen was. Het brengt mooie herinneringen terug en dat voelt zó fijn. Maar toen we een keer foto zochten van ons hele gezin, allemaal samen, kwam ik erachter dat de enige foto van ons als compleet gezin 20 jaar oud is. Wat jammer dat we nooit méér van zulke foto’s hebben gemaakt.

Ik weet zeker dat mijn eigen zoon zijn ouders later ook zal zoeken in de foto’s die wij hebben gemaakt, net zoals ik in mijn jeugdfoto’s altijd op zoek ga naar mijn vader. En het maakt mijn zoon dan vast niet uit of mijn haar dan goed zat of dat het rommelig was in huis. Zijn vader en moeder waren er, en alle mooiste herinneringen zijn vastgelegd op beeld. Precies zoals het toen was. Waarom wachten met het vastleggen van al die mooie herinneringen samen? Echt, doe het!

elinedenhond-lifestyle-fotografie

Blog it baby!
Tot nu toe heb ik vooral blogposts geplaatst over fotoshoots. Ontzettend leuk om een volledige shoot te zien en mee te genieten van mooie momenten. Maar er is zoveel meer om over te bloggen. Ik krijg regelmatig vragen over fotografie en beeldbewerking en wat is er nu handiger dan deze informatie te delen in een blogpost? Of om een kijkje te bieden behind the scenes? Of je nu fotografeert als hobbyist of als professional, iedereen kan iets leren. Ik wil je daarom meenemen in wat er allemaal te leren valt op fotografiegebied, want zelf leer ik nog elke dag iets nieuws. En wat is er nou fijner dan dat met anderen te kunnen delen?

Community boven competitie
Ondanks dat ik het onderwijs vaarwel heb gezegd zitten helpen en onderwijzen in mijn dna verweven. Dankzij internet is het ontzettend makkelijk om jezelf met anderen te gaan vergelijken en elkaar als concurrentie te zien. Ik ben ervan overtuigd dat je veel verder komt als je je over het vergelijken en concurreren heen zet en elkaar helpt. Het is je misschien opgevallen dat ik op mijn social media en in sommige blogposts zo nu en dan handige fotografietips of fotobewerkingstips deel. Ik wil dit in 2017 blijven doen, om in de toekomst uit te breiden naar workshops of online cursussen. Stel dan ook gerust je vragen aan me – via Facebook, Instagram of een berichtje – ik beantwoord ze met alle liefde en plezier!

Be fearless
Dit is voor mij een hele spannende. Soms blijf ik liever op de achtergrond, lekker veilig en comfortabel. Maar wie in zijn comfortzone blijft zitten groeit niet. Tijd om die grenzen op te zoeken en te verkennen wat daarbuiten nog meer wacht! Soms betekent dat de stoute schoenen aantrekken en vragen of je een modeshow mag fotograferen, om uiteindelijk gevraagd te worden voor een echte fashionshoot. En soms betekent dat uit je schulp kruipen en mensen aanspreken, waardoor je uiteindelijk terechtkomt in geweldige netwerkgroepen met mensen die elkaar ook verder willen pushen om een succesvol bedrijf te runnen. En tot slot betekent het voor mij ook: méér van mezelf durven laten zien. Zowel met blogposts als in foto’s. Dit ben ik, dit is mijn verhaal en dit is de creatieve reis waarin ik experimenteer, leer en groei. Kom je met met mee?

Wil je zien wat mij bezighoudt?
Volg me op Facebook of Instagram voor updates, fotografietips, behind the scenes en meer!