elinedenEline den Hond Strijp portret lego matrix

Stads en industrieel, leuke ondernemingen en kunstprojecten, continu aan het veranderen… Strijp S in Eindhoven is echt één van mijn favoriete plekken geworden om te fotograferen. Overal waar je loopt is wel een interessante locatie te vinden voor foto’s.

Toen ik de fotoshoot met Pieter ging plannen was dat voor ons allebei dan ook direct de eerste locatie die we in gedachten hadden. De foto’s mochten een wat zakelijkere uitstraling hebben, vooral omdat Pieter druk bezig is met het ontwikkelen van zijn eigen app, waarmee studenten en expats op een gemakkelijke wijze nieuwe contacten kunnen opbouwen door samen te gaan eten. Ook mochten de foto’s ook speels en out of the box zijn en vooral een stukje persoonlijkheid laten zien. Aangezien Pieter zich graag verplaatst op zijn rode skates besloten we die toe te voegen als persoonlijke touch.

Op een ijzige zaterdagochtend wandelden we vanaf het station richting Strijp. We zouden wel zien waar we terechtkwamen. Het niet van tevoren weten welke locaties we zouden tegenkomen bleek een verrassend onderdeel van de fotoshoot te worden. Creatief omgaan met wat we tegenkwamen was dan ook erg leuk. Achteraf kan ik zeggen dat een shoot als deze heel erg leerzaam is gebleken.

Les 1: gooi niet zomaar een foto weg waar je in eerste instantie niets mee kunt.

Al direct bij aankomst zagen we wat stalen balken hoog tussen twee gebouwen in. Binnen een paar seconden was ik Pieter al kwijt, omdat hij bezig was de constructie te beklimmen. Niet echt stevig, dus gauw maar weer naar beneden. Ik was intussen nog bezig met mijn camera-instellingen, dus ik had maar één foto van zijn klimpartij.

Bij het uitzoeken van de foto’s had ik die ene foto bijna verwijderd, maar ik besloot hem toch te bewaren voor later. Eerst maar verder met de rest van de foto’s en misschien dat ik er later met andere ogen naar kon kijken. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Een paar dagen later dacht ik bij het zien van de foto maar één ding: stargazing. Muziekje erbij, Photoshop open en lekker tekenen met mijn tablet. Hier een before en after van Stargazing:

Stockphoto credit: Pauline Moss

Les 2: zoek naar de schoonheid van minder ideale locaties.

Op naar de rest van de fotoshoot. Blauwe container, leuk. Maar vooral het spiegelende raam trok de aandacht. De rommel rondom de container maakte dit op het eerste gezicht nou niet bepaald een toplocatie. Ik wist dus dat ik het raam vooral zou gebruiken voor close-up portretten, zodat ik de lijnen en weerspiegeling kon benutten. Toch maar een stap terug gedaan en een foto gemaakt van het geheel.

Wederom een foto die uitnodigde tot verwijderen, maar die de eindselectie toch heeft gehaald. Weer een les geleerd: soms moet je een stap dichterbij of terug doen of net een andere compositie, uitsnede of bewerking proberen om er achter te komen dat die op het eerste gezicht niet zo mooie locatie toch mooi kan zijn. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Eline den Hond Strijp container before after

What you see vs. what I see…

Les 3: durf te spelen en experimenteren.

Of je nu net begint met fotografie of al jaren bezig bent, na verloop van tijd vind je je eigen flow. Een eigen werkwijze, die lekker veilig en vertrouwd voelt. Maar wat nog fijner voelt is om (weer) eens te experimenteren en spelen.

Geïnspireerd door foto’s gemaakt met spiegels had ik die morgen besloten om een make-upspiegeltje mee te nemen in mijn tas. Nu had ik er alleen maar eentje met een zwarte rand eromheen die ik dus niet op de foto wilde hebben. Slim als ik dacht te zijn had ik dat zwarte randje weggemoffeld met wat aluminiumfolie. Dat zorgt natuurlijk helemaal niet voor een egale reflectie met de spiegel… Maar juist door dat te proberen vond ik iets veel leukers: een weerspiegeling met halo-effect.

Strijp portret spiegel

Strijp portret spiegel

“I can see your halooo…”

Les 4: leg de focus minder op de fotoshoot zelf.

Ken je dat gevoel op een allereerste date? Je kent elkaar nog niet zo goed en je vreest de ongemakkelijke stiltes, dus doe je enorm je best om alle tijd zoveel mogelijk vol te praten. Fotograferen is soms net een beetje als die eerste date.

Heel lang heb ik gedacht dat ik bij een fotoshoot vooral mijn best moest doen om alle tijd te vullen met foto’s maken en vooral te zorgen dat er geen ongemakkelijke stiltes vielen. Dat was in mijn ogen een onderdeel van professioneel overkomen. Resultaat: een gespannen fotograaf die ongemakkelijk de tijd probeert vol te praten en een nog meer gespannen model dat het gevoel heeft continu “aan” te moeten staan, te moeten presteren. Ik ga niet uitleggen wat dat met je foto’s doet.

In plaats van de camera tevoorschijn halen en het startsein te geven dat de fotoshoot is begonnen “(Klaar voor de start? AF!), kun je de nadruk ook leggen op het feit dat je op een leuke plek bent, een leuke activiteit doet en een leuk persoon voor je lens hebt.

Iedereen houdt van oprechte belangstelling, en door de juiste dingen te doen of te vragen kun je mensen laten vergeten dat ze voor de lens staan en tegelijkertijd hun persoonlijkheid naar boven brengen. Maar hoe doe je dat dan?

Hier wat ideeën voor momenten waarbij je vastloopt in ongemakkelijke stiltes:

  • Breng jouw persoonlijkheid mee naar de fotoshoot. Speel geen rol waarmee je denkt professioneel over te komen. Wees jezelf, ook als je denkt dat dat op momenten saai is. Ik ben altijd een beetje jaloers geweest op die mensen die altijd en overal wel een gespreksonderwerp uit hun mouw kunnen schudden om een conversatie gaande te houden. Maar zo ben ik nou eenmaal niet, dus probeer ik het ook niet te zijn. Deal with it. 😉
  • Durf stiltes te laten vallen en stop soms even met fotograferen. Maar vertel wel regelmatig wat je doet. Niets zo ongemakkelijk als foto’s laten maken door een fotograaf die in stilte van alles met de camera doet zonder iets te zeggen. Een simpele “Af en toe zeg ik niets, maar dat betekent dat ik even mijn instellingen check of nadenk.” is soms al voldoende. Jij kunt even pauzeren en ontspannen nadenken, en zo voelen dit soort momenten voor je model ook. Vooral het heen en weer verplaatsen tussen verschillende locaties of achtergronden is ook echt een moment van ontspanning. En soms word je alsnog verrast en dienen zich onverwachte fotomomenten aan.
Strijp portret lens

Ik vroeg Pieter om mijn lens vast te houden terwijl ik een andere lens op mijn camera schroefde. Hij vond de binnenkant van de lens zó interessant, dat ik de lens even niet terug kreeg. Dan maar experimenteren met scherptediepte en focus. Een moment waarbij ik er normaal niet eens op zou komen om er foto’s van te maken.

Strijp portret skates Strijp portret outdoor Strijp portret outdoor

  • Laat je model een activiteit of hobby uitoefenen. Pieter houdt van skaten en – zo kwam ik achter – hij beklimt graag dingen. Helemaal prima. Persoonlijkheid is een belangrijk ingrediënt voor een foto die iemand echt weergeeft zoals hij is. Verken wat je model leuk vindt en stem daar de activiteit op af of geef aan dat je model zichzelf mag zijn en vooral mag toegeven aan eigen spontane ingevingen. Graag zelfs!
  • Vraag je model het hemd van het lijf. Wederom, oprechte aandacht. Denk maar aan die allereerste date. Het voordeel van vragen stellen aan de ander is dat het zorgt voor leuke gespreksstof. Daarnaast kunnen mensen erdoor vergeten dat ze voor de camera staan en als je goed oplet krijg je de kans om soms mooie uitdrukkingen of emoties vast te leggen. En je bouwt ook nog eens een fijne band op met je model, wat uiteindelijk je hele fotoshoot ten goede komt. Vragen kunnen variëren van wat iemands lievelingseten is tot wanneer hij/zij voor het laatst heeft gehuild. Je voelt zelf aan wat een fijne opbouw is en hoe persoonlijk je het kunt maken, zolang het prettig voelt en bij je past.
Eline den Hond Strijp portret zwartwit

“Wat is het liefste dat iemand pas nog tegen je heeft gezegd?” “Dat was gisteren. Toen mijn broer zei dat hij van me houdt.” BOOM! Een oprechte glimlach met gevoel die vraagt om zwartwit.

  • Geef je model een rol om te spelen. Houding is alles. Door je model zichzelf voor te laten stellen als celebrity of acteur kun je een bepaalde houding of attitude vastleggen op een manier waarbij iemand daar zelf invulling aan mag geven.
  • “Kleedt u zich maar uit. En weer aan.” Kleding, maar ook haar, is een uitstekend middel om te gebruiken, vooral wanneer jij of je model niet zo goed weten wat je toch in vredesnaam met die armen en handen moet doen. Dus laat je model spelen met zijn/haar kleding. Friemelen (met de kleding dan hè, niet met het model), ronddraaien, knopen van jasjes/blouses open en dichtmaken, mouwen of haren goed doen, er is ontzettend veel mogelijk.

Eline den Hond Strijp portret kleding Eline den Hond Strijp portret kleding Eline den Hond Strijp portret kleding Eline den Hond Strijp portret kleding

Eline den Hond Strijp portret kleding

“Hé, één knoop van mijn blouse mist de helft!”

Les 5: kijk eens tussen je plakjes kaas.

Kaas? Ja, kaas. Ik koop het vaak voorgesneden in plakjes. Is het je wel eens opgevallen dat daar dan vaak een stukje plastic tussen zit?

Toen ik op een ochtend mijn boterhammen stond te smeren vroeg ik me af of ik dat melkachtige stukje plastic misschien niet eens voor mijn lens kon houden bij een foto. Sindsdien kijk ik niet meer hetzelfde naar verpakkingen…

Dus kijk morgenvroeg aan de ontbijttafel eens wat jouw nieuwe inspiratiebron kan worden, de pot chocoladepasta wellicht? Who knows…

Strijp portret plastic

Did someone say cheese?

Strijp portret plastic

The secret ingredient is always cheese. 🙂

Les 6: laat de drang om perfect en consistent te zijn los.

Mijn allergrootste issue met fotograferen is dat gevoel om altijd maar consistent te willen zijn en technisch perfecte foto’s te maken. Tijdens het nabewerken ben je dolblij met bepaalde foto’s. Andere foto’s blijken net niet helemaal perfect gelukt. Maar gedurende het bewerken blijkt dat sommige foto’s er toch net iets toffer uitzien met een iets andere bewerking.

Vervolgens ga je terug naar andere foto’s in de set en merk je dat je niet heel erg consistent bent met je bewerkingen van de foto’s van één shoot. Herkenbaar? Fotobewerking is geen kwestie van een leuke preset op je foto loslaten en klaar. Soms gebeurt het nu eenmaal dat je set er niet helemaal consistent uitziet en dat is niet erg.

Bij deze fotoshoot heb ik even nagedacht toen ik alle bewerkte foto’s samen zag. De verschillende locaties en bewerkingen maakten dat niet alle foto’s bij elkaar leken te passen. Maar toch zit er een consistente factor in: ze dragen allemaal mijn signature, van het maken ervan tot het eindproduct. Dus verdeelde ik de uiteindelijk afgeleverde bestanden in vier verschillende categorieën met elk een eigen titel. Het maakt de foto’s er voor mij niet minder om, en in iedere set zitten weer andere favorieten. Stuk voor stuk geven ze een ontzettend toffe shoot en een hele leuke ochtend weer. En ja, daar horen ook foto’s bij die niet helemaal voldoen aan “de regels”.

elinedenEline den Hond Strijp portret lego matrix

De eerste foto van een spontaan moment waarbij Pieter in de lucht sprong. Maar niet scherp. Vijf springpogingen later wel veel scherpe foto’s, maar allemaal niet meer zo ongeregisseerd als deze. Het bleek Pieter zijn favoriete foto, onscherp en al. Dus who cares?

elinedenEline den Hond Strijp portret lego matrix Whoops! Het was eigenlijk mijn bedoeling om enkel een fotoweergave te maken van deze toffe ochtend. Dus als je het met lezen tot hier hebt gered: gefeliciteerd! Je bent een kanjer met uithoudingsvermogen! Hopelijk heb je iets gehad aan datgene wat ik onder andere tijdens deze shoot heb geleerd.

Misschien heb je wel een hele goede aanvulling of de gouden tip voor nóg gavere fotoshoots. Of misschien heb je een vraag waar je dolgraag het antwoord op zou willen weten? Laat het me dan gerust weten!

Nieuwsgierig naar de app die Pieter aan het ontwikkelen is voor zijn eigen bedrijf? Neem zeker eens een kijkje bij zijn Snapfood.

P.S. Is die achtergrond met die legoblokken niet ontzettend gaaf??? Het is onderdeel van één van de vele projecten op Strijp S, dat wij direct al hadden omgedoopt tot de “Lego Matrix”. Ik kan niet wachten om te zien wat er in de nabije toekomst allemaal weer bij komt op Strijp.

elinedenEline den Hond Strijp portret lego matrix